Av ve Yaban Hayatı Paylaşım Platformu
Formumuzdan Yararlanmak İçin Üye Olunuz...
Av ve Yaban Hayatı Paylaşım Platformu
Formumuzdan Yararlanmak İçin Üye Olunuz...
Av ve Yaban Hayatı Paylaşım Platformu
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Av ve Yaban Hayatı Paylaşım Platformu

Türkiye'de sürdürülebilir yaban hayatını sağlamak, korumak ve kollamak adına burdayız
 
AnasayfaLatest imagesAramaKayıt OlGiriş yap
YENİ ADRESMİZ www.avveyabanhayati.yetforum.net
Arama
 
 

Sonuç :
 
Rechercher çıkıntı araştırma
En son konular
» 2010-2012 Memur Alımları
Zararlılara Karşı Savaş Yöntemleri Icon_minitimePaz Kas. 28, 2010 7:35 pm tarafından Admin

» Kpss Sınavı Yapıldı
Zararlılara Karşı Savaş Yöntemleri Icon_minitimePaz Kas. 28, 2010 7:33 pm tarafından Admin

» YABAN HAYATI EKOLOJİSİ YÖNETİMİ VE AVCILIK YABAN HAYATI DERNEĞİ
Zararlılara Karşı Savaş Yöntemleri Icon_minitimePerş. Kas. 25, 2010 7:42 pm tarafından Admin

» 2010 KPSS Dönemi
Zararlılara Karşı Savaş Yöntemleri Icon_minitimeCuma Kas. 05, 2010 12:23 am tarafından Admin

» BU KAFAYLA İKLİM YÖNETİLMEZ
Zararlılara Karşı Savaş Yöntemleri Icon_minitimePaz Ekim 31, 2010 12:27 pm tarafından Admin

» Veterinerlikte Yaban Hayatı
Zararlılara Karşı Savaş Yöntemleri Icon_minitimePtsi Ekim 18, 2010 11:17 am tarafından Bubo

» Ağaç Parazitleri
Zararlılara Karşı Savaş Yöntemleri Icon_minitimeC.tesi Eyl. 25, 2010 12:08 pm tarafından Admin

» Ağaç Özlerinin Tahriş ve İltihapları
Zararlılara Karşı Savaş Yöntemleri Icon_minitimeC.tesi Eyl. 25, 2010 12:05 pm tarafından Admin

» 31 EKİM ULUSLARARASI KARADENİZ GÜNÜ PANELİ
Zararlılara Karşı Savaş Yöntemleri Icon_minitimeÇarş. Eyl. 22, 2010 8:54 am tarafından Admin

Tarıyıcı
 Kapı
 Indeks
 Üye Listesi
 Profil
 SSS
 Arama
Forum
Ortaklar
bedava forum

 

 Zararlılara Karşı Savaş Yöntemleri

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
Admin
Admin



Mesaj Sayısı : 171
Kayıt tarihi : 20/04/09
Yaş : 35
Nerden : İzmir

Zararlılara Karşı Savaş Yöntemleri Empty
MesajKonu: Zararlılara Karşı Savaş Yöntemleri   Zararlılara Karşı Savaş Yöntemleri Icon_minitimeC.tesi Haz. 26, 2010 12:56 pm

ZARARLILARA KARŞI SAVAŞ YÖNTEMLERİ

Günümüz tarımsal savaş çalışmalarında Entegre Savaş terimine sıkça rastlanır.Entegre Savaş;zararlılara karşı uygulanan ayrı bir savaş yöntemi olmayıp,doğal denge göz önünde tutularak bir kültürdeki zararlılar kompleksine karşı uygun olan bir veya birkaç savaşın birlikte kullanıldığı bir sistemdir.

-Yasal Savaş
-Kültürel Savaş
-Fiziksel Savaş
-Mekaniksel Savaş
-Karantina Önlemleri
-Biyoteknik Yöntemler
-Biyolojik Savaş
-Kimyasal Savaş

YASAL SAVAŞ (KARANTİNA ÖNLEMLERİ)

Bir ülkede bulunmayan tehlikeli hastalık ve zararlılar ile yurda sokulması yasak olan bitkilerin ve bitki üretim materyallerinin ülkeye girişini önlemek ve yurt içerisinde lokal olarak saptanmış ve diğer temiz bölgelere bulaşması istenmeyen hastalık ve zararlılar ile bunların üzerinde bulunduğu her türlü bitki materyallerinin taşınmasını engelleyici kanunsal işlemlerdir.

Zirai karantina faaliyetleri 2 ana bölümde ele alınmaktadır.


1)İç Karantina: Yurda girmiş ancak henüz geniş alana yayılmamış tehlikeli hastalık ve zararlıların temiz bölgelere bulaşmaması,buralara yerleşmemesi için sınırlayıcı,yok edici,uzaklaştırıcı faaliyetleri içine alan tüm uygulamalar..

2)Dış Karantina:İthalat ve ihracat sırasında,tarımsal ürünleri alıcı ülke karantina koşullarına uygun hazırlanmış olmasını sağlamak için yapılan kontrolleri kapsamaktadır.

Özellikle ihracatımızın artması çabası olduğumuz son günlerde tarımsal ürün ihracatında sıkı kontroller yapılarak bitki sağlık sertifikası ya da ihraç izin belgesi düzenlenmesinin güvenilir şekilde yerine getirilmesi hem alıcı ülke yönünden hem de satıcı ülkenin ürünlerinin geri çevrilmemesi bakımından şarttır.

KÜLTÜREL ÖNLEMLER

Zararlıların yaşamlarını güçleştiren,çoğalmalarını azaltan veya engelleyen tarımsal işlemleri içeren savaş yöntemidir.Zararlılara karşı savaşta öncelikle kültürel önlemlerden yararlanılır.

A-Kuvvetli ve Sağlam Bitkiler Yetiştirmek:

Kuvvetli ve sağlam bünyeli bitkiler zararlılardan daha az etkilenir.

1)Uygun Toprak ve Yöney Seçimi:Ürünün kalite ve kantitesine olan doğrudan etkisi yanında,zararlıların meydana getireceği zararın fazla olması bakımından dolaylı olarak etkilidir.
Toprakaltı zararlılarından mayısböcekleri ve haziran böcekleri kumsal toprakları,kökur nematodları da alüvyonlu toprakları sever.Bu yüzden onların yaşamlarını güçleştiren kültür bitkisinin ise kolaylıkla yetişebiliceği topraklarda tarım yapılması planlanmalıdır.

2)Toprak İşleme:Bitkilerin kök sisteminin iyi gelişmesini sağlayarak kuvvetli bünyeli olmalarını sağlayan bir kültürel önlemdir.Örneğin;kökleri iyi gelişmiş sebzelerde kesicikurtlar ve telkurtları gibi toprak altı zararlıları fazla zarar meydana getirmez.

3)Gübreleme:Gübreleme bitkinin gelişmesi için önemlidir.Fakat gübreleme tek yönlü değil dengeli bir biçimde yapılması gerekir.Örneğin fazla azotlu gübrelemeler,bitkilerde vegetatif gelişmeyi arttırır.
Potaslı gübrelemeler,bitkilerin hücre çeperlerinin daha kalın olmasını sağladığından bitkiler daha sağlam bünyeli gelişir.

4)Tohum Temizliği:Tohum temizliği ile çimlenme gücü yüksek ve dolayısıyla kuvvetli bünyeli bitkiler yetiştirilmiş olunur.Tohum temizliği ile yabancı ot tohumlarının tarlaya taşınmasını engeller.

5)Seyrek Yetiştirme:Bitkinin birim alandan daha fazla besin alması bakımından kuvvetli ve sağlam gelişmesini sağlar.Sık yetiştirilmiş bitkiler zayıf ve cılız oldukları için,zararlıların zararından daha kolay etkilenirler.

6)Sulama ve Drenaj:İyi sulanmayan bitki gelişemez.
Taban suyu,özellikle yüksek taban suyu bitkilerin kökleri için zararlıdır.Drenaj aynı zamanda toprak sıcaklığının artmasına,toprak tavının daha erken gelişmesine neden olduğundan,bitkilerin erken yetiştirilmesini ve dolayısıyla zararlılardan daha az etkilenmelerini sağlar.

7)Gençleştirme ve Budama:Meyve ağaçları gibi çok yıllık bitkilerde yapılan normal budamalar ve gençleştirmek amacıyla yapılan budamalar bitkilerin kuvvetli gelişmesini,dolayısıyla zararlılardan daha az etkilenmesini sağlar.

B)Dayanıklı Bitki Tür ve Çeşitleri Yetiştirme:

Kültür bitkileri çeşitlerinin aynı zararlı türden etkilenmeleri farklıdır.Bu farklılık kültür bitkisi çeşidinde söz konusu zararlıya karşı dayanıklılığın farklı olmasından kaynaklanır.Günümüzde zararlılara karşı ıslah çalışmaları yapılmaktadır.

C)Ekim ve Dikim Zamanının Ayarlanması:

Ekim ve dikim zamanını,zararlıların biyolojik evrelerini de bilip uygulamak gerekir.

D)Hasat Zamanının Ayarlanması:

Bir bitkide zararlının zararı başlamadan hasadın yapılması ile zararın önüne geçilebilir.

E)Ekim Nöbetleşmesi:

Zararlılar belirli bitkilere saldırırlar.Bu nedenle bir bölgede aynı bitkinin üst üste yıllarca yetiştirilmesi o bitkiye saldıran zararlının da aşırı çoğalmasına ve bunun sonucunda zarar yapmasına neden olur.

F)Tuzak Bitkiler:

Kültürü yapılan bitkinin arasına zararlının çok sevdiği ve tercih ettiği bitkilerin dikilmesi veya ekilmesiyle zararlıların bu tuzak olarak ekilmiş bitki üzerine toplanması sağlanır.Tuzak bitkinin üzerine toplanmış zararlıları ortadan kaldırmak da kolay olur.

G)Bitki Atıklarının ve Yabancı Otların Yok Edilmesi:

Zararlılarla savaşta hasat sonrası tarlada kalan bitki artıklarının yok edilmesi büyük önem taşır.Çünkü bu kalıntılar,birçok zararlı için kışlama ve barınma yeridir.

MEKANİKSEL SAVAŞ

Mekaniksel olarak zararlıları yok edebilmek, ya da zarar yapmalarını önlemek için el,araç ya da makineler kullanılarak yapılan savaş şeklidir.

-Ezme:Yoğun olarak bulunan bazı zararlıların el veya tel fırça ile ezilerek populasyonları düşürülebilir.

-Toplama:Grup halinde yaşayan zararlıların kendileri bulundukları bitki organı ile kesilerek zararlıların önüne geçilebilir.

-Engelleme:Hemdek,çit,örtü ve bazu araçlarla zararlıları azaltmak mümkündür.

-Tuzaklarla Yakalama:Böceklerin yönelimlerinden ve bazı davranışlarından yola çıkılarak geliştirilmiş savaş şeklidir.

FİZİKSEL SAVAŞ

Zararlıların yaşam ortamlarının fiziksel özelliklerini değiştirmek suretiyle zararlıları yok etmeye veya faaliyetlerini azaltmaya yönelik çalışmalara fiziksel savaş adı verilir.

1)Yüsek Sıcak Hava:Daha çok depolanmış ürünlerdeki zararlılar için kullanılır.Ambar zararlısı böcekler 52-55 derecelik sıcaklıkta etüv veya fırınlarda öldürülür.

2)Sıcak Su:Yumru,kök,soğan gibi toprak altı organları veya fidan gibi bitki materyali üzerinde bulunan nematod,akar ve böcekler, bu materyalin sıcak su içinde belli bir süre tutulması sonucu yok edilebilir.

3)Kaynar Su:Fidelik ve seralarda genellikle toprak yüzeyindeki zararlıların yok edilmesi için kullanılır.Bunun için 10 cm derinliğindeki toprak yeteri kadar kaynar su ile sulanır.Uygulaması sık olmayan bir yöntemdir.

4)Kızgın Su Buharı:Fidelik ve seralarda ekimden önce toprakta bulunan zararlıları öldürmek amacıyla kullanılır.Bu amaçla geliştirilmiş buhar kazanlarından yararlanılır.

5)Solarizasyon:Güneş radyasyonunun meydana getirdiği sıcaklık yardımıyla toprağın dezenfekte edilmesi.

6)Yakma:Toplu olarak bulunan zararlılar bu yöntemle yok edilebilir.Ancak doğal düşmanlar ve tozlayıcı böcekler gibi yararlı organizmaları da yok etmesi nedeniyle yakma doğal dengeyi boan bir uygulamadır.

7)Su Altında Bırakma:Bitkiler bir süre su altından bırakılnca özellikle toprak altı zararlıların bir kısmı ölür bir kısmı da toprak yüzeyine çıkar ve böylece öldürülürler.

BİYOTEKNİK YÖNTEMLER

Zararlıların biyoloji,fizyoloji ve davranışları üzerine etkili olan bazı yapay veya doğal maddeler kullanılarak onların,normal özelliklerini bozmak suretiyle uygulanan yöntemdir.

A)Feromonlar:

Bilindiği gibi böceklerde iç ve dış salgı bezleri olmak üzere iki tip salgı bezi vardırBazı dış salgı bezleri bir kanal vasıtasıyla salgılarını böceğin vücudunun dışına salgılarlar.Bunlardan biri de feromonlardır.Böceğin,beslenme,çiftleşme,savunma gibi davranışlarını belirlemede kullanılır.

-Çiftleşme ve seks feromonları
-Alarm feromonları
-Afrodisiac yani çiftleşmeyi arttıran feromonlar
-İz-işaret feromonları
-Toplanma feromonları
-Sosyal böceklerde kraliçe yetiştirme feromonları

Bunlar içinde zararlı böceklere karşı en fazla kullanılan seks feromonlarıdır.Bu feromonların;

1)Dolaylı Kullanılması:Zararlıların populasyonlarını izleyip savaşa karar verme ve zamanını belirlemede kullanılır.

2)Doğrudan Kullanılması:Feromonlar,zararlılara karşı doğrudan kullanılır.

Birincisi kültür alanlarına belirli aralıklarla ve belirli yoğunluklarda feromonlu tuzaklar yerleştirilerek zararlıların kitle halinde yakalanıp populasyonlarının azaltılmasıdır.

İkincisi ise şaşırtma tekniğidir.Bir bölge feromonlarla doyurulup bunun sonucunda böceklerşn davranışları bozulur.

B)juvenil Hormon Analogları:

Juvenil hormon bir büyüme hormonudur ve böceğin ergin döneminde cinsel olgunluğu ve yumurta gelişimini kontrol eder.

Juvenil hormonun böceklere dışarıdan ve zamansız verilmesi suretiyle böceklerde gelişme düzenini bozmak mümkündür.

C)Uzaklaştırıcılar:

Zararlıların konukçularına yaklaşmasını önleyen veya bulundukları ortamdan kaçmalarını sağlayan maddelerle olumlu sonuç alınmıştır.

D)Beslenmeyi Engelleyiciler:

Zararlının beslenmesini engelleyen kimyasal maddelerdir ve zararlının beslenememesi sonucu ölümüne neden olmaktadır.

E)Yumurtlamayı Engelleyiciler:

Bunlar da kısmen işaret feromonu niteliğindedir.Böcekler yumurtalarını bıraktıktan sonra bir feromon salgılarlar.Sonradan gelen başka bir dişi bu feromonu algılayarak o bölgeye yumurtlamaz.Bu feromondan yola çıkılarak geliştirilmiş bir tekniktir.

F)Kısırlaştırıcılar:

Zararlının üreme gücünü azaltan veya yok eden kimyasal bileşikler.

BİYOLOJİK SAVAŞ

Doğada canlılar arasında mevcut beslenme ilişkisinin bir gereği olarak zararlıların populasyonlarını baskı altında tutarlar.Bu canlılara kültür bitkisi zararlıları açısından "doğal düşmanlar" adı verilir.


Biyolojik Savaşın Avantajları

-Doğal dengeyi koruyucudur.
-Çevre ve insan sağlığına olumsuz etkisi yoktur.
-Diğer savaş yöntemlerinden daha ekonomiktir.
-Dayanıklılık sorunları yoktur
-Süreklidir

Doğal Düşmanlarda Aranan Özellikler

-Doğal düşman sıcaklık,nem ve diğer çevre faktörlerine toleranslı olmalıdır.
-Doğal düşman konukçusu zararlıya her bitki üzerinde saldırabilmeli.
-Doğal düşman monofag ve olifag olmalıdır.Yani konukçu dizisi az olmalıdır.
-Doğal düşmanın biyolojisi ile konukçusunun biyolojileri uyuşmalıdır.

Zararlılara Karşı Biyolojik Savaş Yöntemleri

1-Doğal düşmanların populasyonlarının korunması
2-Doğal düşmanların etkinliklerinin arttırılması
3-Doğal düşmanların populasyonlarının arttırılması

KİMYASAL SAVAŞ

Zararlıları ekonomik zarar seviyelerinin altında tutmak amacıyla kimyasal bileşiklerin kullanıldığı savaş yöntemidir.

Pestisitler değişik özelliklerine göre sınıflandırılırlar:

1)Etkiledikleri Canlı Gruplarına Göre:
-insektisit(böcekleri öldüren)
-akarisit(akarları öldüren)
-nematisit(nematodları öldüren)
-mollussisit(yumşakçaları öldüren)
-rodentisit(kemirgenleri öldüren)
-avisit(kuşları öldüren)
-afisit(yaprak bitlerini öldüren)
-fungusit(fungusları öldüren)
-bakterisit(bakterileri öldüren)
-herbisit(otları öldüren)
-algisit(algleri öldüren)

2)Etkilediği Canlının Biyolojik Dönemine Göre:
-Larvisit(larva öldüren)
-Ovisit(yumurta öldüren)
-Erginleri öldüren

3)Zararlılara Etki Yollarına Göre:
-Mide zehirleri
-Değme zehirler
-Solunum zehirleri

4)Toksik Özelliklerine Göre:
-Fiziksel zehirler
-Protoplazma zehirleri
-Sinir sistemi zehirleri
-Solunum zehirleri
-Antiguagulantlar

5)Formülasyonlarına Göre:
-Toz ilaçlar(DP)
-Islanabilir toz ilaçlar(WP)
-Suda çözünen toz ilaçlar(DS)
-Granüller(GR)
-Peletler
-Tabletler(TB)
-Emülsiyon konsantre ilaçlar(EC)
-Akıcı konsantre ilaçlar(SC)
-Yağlar(GS)
-ULV ilaçlar(UL)
-Aerosoller(AE)
-Zehirli yemler(RB)
-Zehirli şampuanlar
-Gaz halinde olanlar(A)

Pestisitlerde doz arttıkça elde edilen ölüm oranı artacağını düşünme hatalıdır.Doz ile ölüm oranı arasında belirli bir ilişki vardır.Bu ilişkide doz belirli bir düzeye kadar arttığında ölüm oranı da artar ve belirli bir doz seviyesinden sonra ölüm oranı aynı düzeyde sürer gider.Doz arttıkça ölüm oranının da artacağı şeklindeki yanlış düşünce ve uygulamalar gereksiz ve aşırı ilaç harcamasının yanında,doğal dengenin aşırı bozulmasına neden olur.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://yabanihayat.tr.gg
Admin
Admin



Mesaj Sayısı : 171
Kayıt tarihi : 20/04/09
Yaş : 35
Nerden : İzmir

Zararlılara Karşı Savaş Yöntemleri Empty
MesajKonu: Geri: Zararlılara Karşı Savaş Yöntemleri   Zararlılara Karşı Savaş Yöntemleri Icon_minitimeC.tesi Haz. 26, 2010 12:57 pm

Zararlıların Pestisitlere Dayanıklılık Kazanması

Pestisitlere karşı zararlılarda dayanıklılık çeşitli şekillerde olur:

1)Morfolojik Dayanıklılık:Zararlıların vücut yapısı nedeniyle görelen dayanıklılık.Örneğin bir böceğin vücudunun sık kıllı olması ilacın böceğin vücudu ile yeterince temas edememesi sonucu meydana gelen dayanıklılık.

2)Davranış Dayanıklılığı:Zararlının davranışı nedeniyle ortaya çıkan dayanıklılık şeklidir.Örneğin,elma iç kurdu larvaları yumurtadan çıkıp meyve içine girmek üzere ilaçlanmış meyve kabuğunu kemirirken kemirdiği meyve kabuğunu yutmayıp dışarı atar.

3)Fizyolojik Dayanıklılık:İlacın nüfuzunu engelleyen bağırsak veya mide çeperi,nüfuz etmiş pestisiti tutan yağ ve lipid,metabolizma veya fizyolojik faaliyetler sonucu ortaya çıkan madde ve enzimler nedeniyle ortaya çıkar.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://yabanihayat.tr.gg
 
Zararlılara Karşı Savaş Yöntemleri
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Av ve Yaban Hayatı Paylaşım Platformu :: Bitki Koruma Çalışmaları :: Bitki Koruma Teknikleri-
Buraya geçin: