Av ve Yaban Hayatı Paylaşım Platformu
Formumuzdan Yararlanmak İçin Üye Olunuz...
Av ve Yaban Hayatı Paylaşım Platformu
Formumuzdan Yararlanmak İçin Üye Olunuz...
Av ve Yaban Hayatı Paylaşım Platformu
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Av ve Yaban Hayatı Paylaşım Platformu

Türkiye'de sürdürülebilir yaban hayatını sağlamak, korumak ve kollamak adına burdayız
 
AnasayfaLatest imagesAramaKayıt OlGiriş yap
YENİ ADRESMİZ www.avveyabanhayati.yetforum.net
Arama
 
 

Sonuç :
 
Rechercher çıkıntı araştırma
En son konular
» 2010-2012 Memur Alımları
Bazı Deniz Balıkları Avcılığı Icon_minitimePaz Kas. 28, 2010 7:35 pm tarafından Admin

» Kpss Sınavı Yapıldı
Bazı Deniz Balıkları Avcılığı Icon_minitimePaz Kas. 28, 2010 7:33 pm tarafından Admin

» YABAN HAYATI EKOLOJİSİ YÖNETİMİ VE AVCILIK YABAN HAYATI DERNEĞİ
Bazı Deniz Balıkları Avcılığı Icon_minitimePerş. Kas. 25, 2010 7:42 pm tarafından Admin

» 2010 KPSS Dönemi
Bazı Deniz Balıkları Avcılığı Icon_minitimeCuma Kas. 05, 2010 12:23 am tarafından Admin

» BU KAFAYLA İKLİM YÖNETİLMEZ
Bazı Deniz Balıkları Avcılığı Icon_minitimePaz Ekim 31, 2010 12:27 pm tarafından Admin

» Veterinerlikte Yaban Hayatı
Bazı Deniz Balıkları Avcılığı Icon_minitimePtsi Ekim 18, 2010 11:17 am tarafından Bubo

» Ağaç Parazitleri
Bazı Deniz Balıkları Avcılığı Icon_minitimeC.tesi Eyl. 25, 2010 12:08 pm tarafından Admin

» Ağaç Özlerinin Tahriş ve İltihapları
Bazı Deniz Balıkları Avcılığı Icon_minitimeC.tesi Eyl. 25, 2010 12:05 pm tarafından Admin

» 31 EKİM ULUSLARARASI KARADENİZ GÜNÜ PANELİ
Bazı Deniz Balıkları Avcılığı Icon_minitimeÇarş. Eyl. 22, 2010 8:54 am tarafından Admin

Tarıyıcı
 Kapı
 Indeks
 Üye Listesi
 Profil
 SSS
 Arama
Forum
Ortaklar
bedava forum

 

 Bazı Deniz Balıkları Avcılığı

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
Bubo




Mesaj Sayısı : 6
Kayıt tarihi : 11/07/10
Yaş : 36
Nerden : İzmir

Bazı Deniz Balıkları Avcılığı Empty
MesajKonu: Bazı Deniz Balıkları Avcılığı   Bazı Deniz Balıkları Avcılığı Icon_minitimePaz Tem. 11, 2010 1:25 pm

BAZI DENİZ BALIKLARININ AVLARI

LEVREK AVI


Eğer kıyıdan avlanacaksanız,bırakma takımı kullanmak. Bunun için şiddetle canlı yavru kefal öneririm, onun haricinde ısparoz ve sarpa yavrusu da olabilir.Fakat kefal 15 cm'i geçmesin.Yoksa Levrek bu balığı yiyemeyeceğini anlar ve kefalin yanından geçer gider.

Takıma canlı yavru kefal takılacaksa, kefali yakaladıktan sonra hiç vakit kaybetmeden iğneyi sırtıntan bir kere geçirip, ardından balığın kuyruğuna aynı misina ile ters kilit yapmak. Burdaki ters kilidin kefalin iğneden kurtulmasını önlemek.

olta kıyıdan yaklaşık 40-50 metre ile atılmalıdır, fazla uzağa atmanıza gerek yok levrek avlanmak için herzaman kıyıya gelir zaten. Olta suya atıldıktan sonra misinayı germeden ucuna ufak taş dolarız, bu taş levrek yakalandığında kendiliğinden misinadan uçar.. bizde yakalandığını anlarız.

Burda bir ipucu vereyim hemen; taşı doladıktan sonra arka planda en az 4- 5 metre misinayı boşta bırakın, çünkü levrek balığı alır gider hemen yutmaz.. Giderken misina gerilirse oda tuzak olduğunu anlar ve balığı geri kusar, bu yüzden buna çok dikkat edin.

TEKNEDEN LEVREK AVI

Tekne'den tabiki teknikler ve yontemler biraz değişik.. Biz tekne ile cıktıgımızda genelde canlı balıktan cok sahte balık , suni yemler ve kasıklarla avlanırız tabiki illada bunlarla avlanıcaz diye bir sart yok ama sırtı yaptıgımız icin genelde sahte yemler seciyoruz..

Olta takımımız bu sefer 100 metre'lik misinadan olusuyor misina kalınlıgı 0.70mm aslında okadar cok kalın misina kullanmanıza gerek yok ama açık deniz oldugu icin biz her ihtimale karsı misinayı kalın secmekten yanayız çünkü yaptığımız oltaya akya türü balıkların da vurması olanaklı 15 kiloluk bir levrek veya 20 , 40 kiloluk bir akya vurdugu zaman oltanıza o kadar sert vuruyorki bazen oltanın bosaldıgı bile oluyor...

ÇİPURA BALIĞI AVI

Ege denizinin en lezzetli balıklarından biridir , derin sularda yasar ama yemlenmek icin mutlaka kıyıya gelir çenesi bir midyeyi kırıcak kadar güçlüdür bu sayede midyeyi ağzında kırdıktan sonra etli bolumunu alır ve midyenin kabuklarını tekrar geri kusar aynen filtre gibidir.. Tabiki midyeden başka yemler de yer ama en kolay bulduğu yem midye olduğu için muhtemelen onunla beslenir... Ağzına aldıgı midyeyi mutlaka yutar levrek veya akya gibi alıp 10 metre acıldıktan sonra yutmaz.. Bu da tabiki bu balığı yakalamayı dahada kolaylastırıyor.. Daha cok kumluk yerlerde rastlamak mumkundur kumu ağzı ile eşeler ve ağzına gelen midyeleri yer.. Buyuzden oltanızı kumluk ve derin bolgelere atarsanız daha cok sansınız olur.. Bu balıgı oltadan cok paragat seklindede avlamak mümkün.. Bu balık icin genelde paragatı tercih ederseniz daha iyi olur, çünkü bazen 6'lı veya 8'li sürüler halinde dolaşabiliyorlar bu yüzden paragatın iğnelerine butun gecen sürü takılıyor paragata yem olarak midye veya kalamar kullanabilirsiniz.

Tek iğneli Takım

Olta takımımız 0.40mm kalınlıkta ve 100 metre misinadan oluşuyor 100 metre dedim çünkü oltamızı daima ileri atmamız gerek eğer kamışlı oltanız varsa bu is dahada kolaylaşır eğer kasnaktan atacaksanız kursunun gramını uzağa atabileceğiniz şekilde kendiniz seçebilirsiniz... 100 metre makaramıza sardıktan sonra eğer kamışlı olta kullanıyorsak 125gr gezer kursun, eğer kasnak kullanıyorsak 150gr veya 175gr civarı arası gezer kursun kullanabilirsiniz... Gezer kursunu misinaya geçirdikten sonra misinanın ucuna 1 adet orta boy fırdöndü bağlıyoruz ve fırdöndünün diğer ucuna 0.30 mm veya 0.40mm kalınlıkta misina bağlıyoruz bu misinanın ucunda 1 adet kalın 2 numara veya 1 numara bronz veya sinek iğne kullanabilirsiniz, çapraz olması tavsiye edilir. yem e gelince ben kalamar kullanıyorum tabi herken kalamar bulamayabilir onun için kalamar kullanma sansınız yoksa boru kurdu , solucan , sulunes veya canlı mamun. Bu yemleri genelde balık malzemesi satan çoğu yerde bulmanız mümkün. Yemi iğneye takarken iğneyi tamamen kapatacak şekilde ucundan sokup arka tarafına kadar gelecek şekilde elinizle iktirin.

Çift İğneli Takım

Bu takım genelde en çok kullanılan oltadır, avantajları ise çift iğneli olması ve balığın yemi daha çabuk görmesidir. Karagöz, mırmır, sargoz, levrek gibi balıklarında yakalanmasında bize herzaman kolaylık sağlamıştır.Bu tür takımlarda özellikle levrek veya çipura peşindeysek mutlaka çelik iğne kullanmanızı tavsiye ediyorum.Oltamız 0.35mm kalınlığında misinadan, bedeni ise 0.30mm'den oluşmaktadır. Köstekler beden uzunluğuna göre 10, 15cm uzunluğunda, köstek aralıkları ise 25cm arasında değişmektedir. Kurşun olarak 75gr bize en uygun olanıdır tabi fırdöndüde ufak boy seçilmelidir. Çipura avında beklemek biraz sıkıcı olabilir, bu yüzden kamışlar için dizayn edilmiş zillerden alabilirsiniz, bu sayede saatlerce misinanın başında beklemektende sıkılmazsınız.Kasnaklı olta kullanıyorsanız oltayı denize attıktan sonra misinayı fazla germeden elinize ufak bir taş alıp misinayı bu taşa 4 defa falan dolayın ve sağlam bir yere koyun ve bekleyin balık yakalandığı zaman taşı attıracaktır, ozaman balığın yakalandığını anlayacaksınız.

Paragat ile

Paragat , teknesi olanlar icin cipura ve levrek avında rahatlıkla kullanılır.. Püf noktası paragatın atılacagı yeri dogru olarak belirlemektir.Bunun icin cipura ve levrek icin genelde kumluk ve derin sular seçilmelidir.Paragatın bedeni 0.70mm kalınlıkta misinadan.Köstekler 0.50mm veya 0.60mm misinadan olusmaktadır , köstek aralıkları yaklasık 1 , 1.5 metredir , iğneler 1/0 veya 2/0 numara çapraz iğnedir.Köstek boyları 35 , 40cm civarı , köstek sayıları genelde 50 , 70 arasındadır. siz köstek sayısını 40'ta yapabilirsiniz , çünkü fazla iğne olunca paragatı atmak , toparlamak ve yemlemek oldukça zor oluyor açıkcası.. Çipura paragatını sabah saat 10 gibi atılması , aksam saat 6 , 7 gibi toparlanması önerilir.

KARAGÖZ AVI

Karagozler genelde sürü halinde gezerler , bu balıkları kıyıda ve derin sularda çoğunlukla görmek mümkündür.. İri ve büyükleri derin sularda , küçük veya orta boyları kıyılarda yaşarlar yırtıcı değillerdir... Okadar uysaldırlar ki denizde dibimize kadar gelirler bu yüzden bu balıgı zıpkınla bile avlamak cok kolaydır.. bu balığın bulundugu yerler kayalık bolgelerdir tabiki bu kıyıdan avlayanlar icin 1 dez avantaj çünkü her 10 atısımızdan 1 i genelde kayaya takılır ve kopar.Yem olarak midye , boru kurdu ozellikle , sulunes , ekmek hamuru , mamun... daha bir cok yem ile bu balığı yakalamamız oldukça mümkün. Karagözler sürü halinde gezdikleri icin tek bir yerden yaklasık 15 , 20 tane karagöz avlayabilirsiniz.

3 İğneli Takım

Bu balığı avlamak için okadar kalın misina ve uğraş vermemize gerek yok aslında, ama ben yinede size garanti olarak yakalayabileceğiniz 1 olta takımı anlatıcam. Bunun için 50 metre misina bize yeterlidir , (tekne ile açılacaksak bence gereği yok) su derinliğine göre 100 metre olarak ayarlayabilirsiniz. Misina kalınlığı 0.30mm dır. Eğer daha kalın yaparsak daha büyük ve iri karagözleri avlamamız dahada imkânsız hale gelir onun için bu uyarıyı unutmayın... Misinamızı sardıktan sonra ucuna bir adet ufak boy fırdöndü bağlıyoruz, bağladıktan sonra beden'e gelelim bedende aynı 0.30mm kalınlıkta ve 1,5, 2 metre arasındadır. Ve bu beden'e 3 adet 5 numara sinek iğne bağlıyoruz... Köstek Aralıkları 20cm, köstek boyları: 15, 20cm arası... Ve ağırlık olarak iskandil kursun 50, 75gr arası su derinliğine göre ayarlanabilir.

MIRMIR AVI

1.)Klasik 2 li veya 3 lü dip takımı

2.)Sıyırtma

Klasik Dip takımıyla yapılan avı hemen herkes biliyor zaten.Olta yemlenir ve atılır boşluğu alındıktan sonra beklenir.Ama bu takımla yapılan avlar bazen çok sıkıcı olabilir.Malum koca deniz oltayı atmışız ve balık yemi görecek vuracak bizde tutacağız tamamen şans işi.Ama ikinci yöntemdeki sıyırtma takımıyla herzaman söylediğim gibi balığı beklemiyoruz ve balığı biz buluyoruz.

KLASİK DİP AKIMI

beden, 2 köstek ve bir kurşundan oluşan basit bir takımdır.500 gramın altındaki balıklar için 0.25 beden ve 0.20 köstek uygundur.İğnelerde 7 no olabilir.Daha büyük balıklar için ise 0.30 beden ve 0.25 köstek uygundur.İğnelerde 5-6 no olabilir.Köstekler ne kadar uzun ve arası açık olursa o kadar iyi bir av sağlar alttaki köstek ise kurşundan yeterince uzak olmalıdır.İğne kurşuna takılmamalıdır.
Klasik dip takımına takılan teke canlı gibi durmalıdır.Bunu sağlamak için ise tekenin kuyruğu koparılır ve iğne koparılan yerden sokularak ucu tekenin alt kısmından çıkarılır.

Yemimizi takıp oltamızı attıktan sonra beklemeye başlıyoruz.Unutmamamız gereken en önemli şey şu avlamaya çalıştığımız balık MIRMIR.Bu balık yemi aldığı gibi hızlı bir şekilde yüzer ve bu yüzme esnasında oltamızı da alıp götürebilir.Bu yüzden oltamızı boş bırakmamalı iyi sabitlemeliyiz.Balık vurdu ve tasmalayıp balığı yakaladık.Şimdi sıra geldi balığı çekmeye.Mırmır dirençli ve çok güçlü bir balıktır. Ve yakalandığını anladığı zaman ufak bir boşlukta kafasını kumun içine sokarak iğneden kurtulmaya çalışır eğer verdiğiniz boşluk uzun sürerse balık büyük ihtimalle ya iğneden kurtulacak yada misina sürtünmeden dolayı kopacaktır.Boşluk vermeden çok hızlı değil çok yavaş ta değil sürekli sararak oltanın ucunu hafif havaya kaldırarak çekilmelidir.

SIYIRTMA YÖNTEMİ

Bu yöntemi kullanacaksanız avlağınızın zemini mutlaka yosunsuz ve kumluk olmalıdır.Yosunlu bölgelerde yem yosuna dolanacağından ya düşecektir yada bir yosun topağı olacak ve balık buna ilgi duymayacaktır.
Bu takımı basitçe tarif edecek olur isek:Bir adet kurşun bir adet iğne(boyutlar yine klasik takımdaki gibi)yarım metre kadar misina(0.20-0.25).Takımı yaptıktan sonra yemi yine aynı şekilde kuyruğu koparıp iğneyi kopan yerden sokup ucunu karides in altından çıkacak şekilde takıyoruz.Oltamızı atıyoruz ve olabildiğince yavaş bir şekilde dipteki kumu hissederek gerip boşluğunu alıyoruz.bu hareketi olta kıyıya gelene kadar devam ettiriyoruz.Eğer balık varsa zaten 3-4. gerişinizde balığı yakalamış olacaksınız.

SARPA AVI

Sarpa ege bölgesinde en çok bulunan balıklardan biridir, ülkemizde mevsim çipurası olarakta biliniyor.. çok çevik ve atak bir balıktır en ufak sezide korkar ve kaçarlar, avcılığıda oldukça zevklidir ve çok kolaydır. Genellikle kıyılarda ve kayalık bölgelerde barınırlar kesinlikle kumluk bölgelerde gezmezler, kıyıdan en fazla 50-100 metre kadar açığa giderler ve hep aynı bölgede yaşarlar, kayalık bölgelerde yosun yiyerek beslenirler buyüzden kumluk bölgelere yolları hiç düşmez, çok obur bir balıktır saatlerce suya ekmek yada yem atın hiç doymaksızın yerler sanki tokluk hissi yok gibidir.Yemlere gelince boru kurdu, toprak solucanı ve sülünestir ancak unutmayın bu balığın avında en verimli av ekmekle olacaktır ama diğer saydığım yemlere de sarpalar vuruyor.

Sarpanın avı oldukça zevkli ve çok kolaydır, avlacağınız bölgede sarpalar varmı yokmu ilk önce bunu anlamak için denize üç beş parça ekmek atın ve bekleyin, sarpalar olan bir bölgede ekmeğin başına gelmeleri en fazla 20 saniye alacaktır eğer ıssız bir bölgeyse 1 yada 2 dakikaya kadar ekmek takip edilebilir.

Kasnağımızı alıyoruz ve üzerine 50 metre misina sarıyoruz kalınlığı 0.25 den az olmamak ve 0.30 numarayı geçmeyecek şekilde olmalıdır, isteğe bağlı olarak 100 metrede sarılabilir ama gerek yoktur, misinayı sardıktan sonra ucuna ufak bir gezer kurşun koyuyoruz.. kurşunun ağırlığı 10 gram yeterlidir, taktığımız gezer kurşunun önüne ufak bir fırdöndü bağlıyoruz, şimdi geldik takımın en önemli kısmına yani bedene, beden kıbrıs oltasına benzer olacaktır ancak iğne sayısı daha az olucak bedene 6 tane çapraz beyaz ince 8 numara iğne bağlayacağız, iğneleri ister köstekli ister kösteksiz bağlayabilirsiniz.En ideali kösteksizdir, oltamızda kurşun olduğundan dibe batıyor ve köstekli olursa iğneler takılabilir ama kösteksiz yaparsanız bu riski en aza indirmiş olursunuz.Beden uzunluğu iğneler bağlandıktan sonraki boşta olan kısımla beraber toplam 30 cm dir, beden daha uzun olabilir ancak kısa yapmamaya gayret gösterin, yem olarak bu oltada ekmek içi kullanacağız ekmek içini hamur haline getirip top halinde iğnelere gizleyerek takıyoruz, daha fazla ekmek içine ihtiyacınız olursa ekmeğin kabuklarınıda ıslatıp hamur haline getirebilirsiniz.

Bir diğer oltamız ise, kasnağımıza 0.30 mm kalınlığında 50 metre misina doluyoruz (isteğe bağlı olarak 100 metrede kullanılabilir) misinamızı doladıktan sonra zargana topunu fırdöndü kullanmaksızın bağlıyoruz, zargana topunun rengi bu oltada pek önemli değildir ancak yinede beyaz ve kırmızı renkleri daha ağırlıklı kullanmaya çalışın, zargana topunun diğer kısmına yani bedeni bağlayacağımız kısmına birtane ufak klipsli fırdöndü bağlıyoruz, bağladıktan sonra sıra bedene geldi.. bu oltanın bedeni 40-50 cm uzunluğundadır, daha fazla yada kısa yapmamanızı tavsiye ederim en ideal uzunluk budur. beden yine 0.30 mm misinadan oluşuyor ancak imkan varsa 0.25 yaparsanız daha makbul olur, beden bağlandıktan sonra en ucuna 2 adet çapraz ince 7 veya 8 numara sinek iğne bağlıyoruz, su altında yemlerin dikkat çekmesi için köstekli bağlıyoruz. Oltanın hazırlanışı bukadar, yem olarak ekmek içi, boru kurdu ve sülünes kullanabilirsiniz ancak en verimli av yine ekmek içi olucaktır.. bu oltayla ekmek kullanırsanız iri sarpalar, karagözler, ısparozları ve mırmır avlayabilirsiniz, eğer boru kurdu yada sülünes kullanırsanız sarpadan çok karagöz ve ısparoz denk gelicektir yinede tavsiyem bu oltada ekmek içidir.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
Bazı Deniz Balıkları Avcılığı
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» Kara Avcılığı
» Olta Avcılığı
» Tatlı Su Balık Avcılığı

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Av ve Yaban Hayatı Paylaşım Platformu :: Av Turizmi :: Ülkemizdeki Avcılık Türleri-
Buraya geçin: