Av ve Yaban Hayatı Paylaşım Platformu
Formumuzdan Yararlanmak İçin Üye Olunuz...
Av ve Yaban Hayatı Paylaşım Platformu
Formumuzdan Yararlanmak İçin Üye Olunuz...
Av ve Yaban Hayatı Paylaşım Platformu
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Av ve Yaban Hayatı Paylaşım Platformu

Türkiye'de sürdürülebilir yaban hayatını sağlamak, korumak ve kollamak adına burdayız
 
AnasayfaLatest imagesAramaKayıt OlGiriş yap
YENİ ADRESMİZ www.avveyabanhayati.yetforum.net
Arama
 
 

Sonuç :
 
Rechercher çıkıntı araştırma
En son konular
» 2010-2012 Memur Alımları
Hastalıklar ve Tedavileri Icon_minitimePaz Kas. 28, 2010 7:35 pm tarafından Admin

» Kpss Sınavı Yapıldı
Hastalıklar ve Tedavileri Icon_minitimePaz Kas. 28, 2010 7:33 pm tarafından Admin

» YABAN HAYATI EKOLOJİSİ YÖNETİMİ VE AVCILIK YABAN HAYATI DERNEĞİ
Hastalıklar ve Tedavileri Icon_minitimePerş. Kas. 25, 2010 7:42 pm tarafından Admin

» 2010 KPSS Dönemi
Hastalıklar ve Tedavileri Icon_minitimeCuma Kas. 05, 2010 12:23 am tarafından Admin

» BU KAFAYLA İKLİM YÖNETİLMEZ
Hastalıklar ve Tedavileri Icon_minitimePaz Ekim 31, 2010 12:27 pm tarafından Admin

» Veterinerlikte Yaban Hayatı
Hastalıklar ve Tedavileri Icon_minitimePtsi Ekim 18, 2010 11:17 am tarafından Bubo

» Ağaç Parazitleri
Hastalıklar ve Tedavileri Icon_minitimeC.tesi Eyl. 25, 2010 12:08 pm tarafından Admin

» Ağaç Özlerinin Tahriş ve İltihapları
Hastalıklar ve Tedavileri Icon_minitimeC.tesi Eyl. 25, 2010 12:05 pm tarafından Admin

» 31 EKİM ULUSLARARASI KARADENİZ GÜNÜ PANELİ
Hastalıklar ve Tedavileri Icon_minitimeÇarş. Eyl. 22, 2010 8:54 am tarafından Admin

Tarıyıcı
 Kapı
 Indeks
 Üye Listesi
 Profil
 SSS
 Arama
Forum
Ortaklar
bedava forum

 

 Hastalıklar ve Tedavileri

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
Admin
Admin



Mesaj Sayısı : 171
Kayıt tarihi : 20/04/09
Yaş : 35
Nerden : İzmir

Hastalıklar ve Tedavileri Empty
MesajKonu: Hastalıklar ve Tedavileri   Hastalıklar ve Tedavileri Icon_minitimePaz Ağus. 01, 2010 11:20 pm

Hastalıkları kısa ve uzun süreli olarak sınıflandırabiliriz.

Uzun süreli hastalıklar ; kemik kırıkları, ciddi travmatik yaralar, petrol kirliliği, zehirlenmeler sayılabilir.

Kısa süreli hastalıklar; yorgunluk, açlık yuvayı erken terk eden yavrular ve küçük travmalar sayılabilir.

TRAVMALAR

Silahla yaralanma, bina, araç ve elektrik tellerine çarpma ve kedi, köpek saldırıları gibi mekanik etkenler ve çeşitli kimyasallar nedeniyle oluşabilir.

YUMUŞAK DOKU YARALANMALARI

Yumuşak dokularda çeşitli etkenlerle bütünlüğün bozulması sonucu oluşur. Oluşan yara sonucu kanama şekillenir. Kanama acilen durdurulmalı ve kaybedilen kan yerine konulmaya çalışılmalıdır. Kanama mekanik olarak bölgeye tampon uygulaması yapılarak ya da adrenalin, kalsiyum klorür, mannitol, hemostap gibi damar daraltıcı özelliği olan ilaçlar veya K vitamini kullanılarak durdurulmaya çalışılır. Kan kaybına karşılıkta laktatlı ringer gibi serumlar damar içi yolla verilebilir.Ayrıca Fe ve B vitamin kompleks preparatlarıda uygulanmalıdır.

Yeni oluşmuş yaralara herhangi bir etken bulaşmamış olabilir. Böyle yaralarda antiseptik solüsyonlar kullanılmamalı sadece steril ılık su veya serum fizyolojik ile temizlenmelidir. Daha sonra yara dudaklarının karşılıklı gelmesine özen gösterilerek yaraya pomad sürülüp steril gazlı bezle sargıya alınmalıdır.

Ancak yaralı halde bulunan yabani hayvanların yaralanmalarının üzerinden uzun zaman geçmiş olma olasılığı yüksektir. Bu yüzden yaranın septik olduğu düşünülerek tedavi yapılmalıdır. Yarada bulunan yabancı cisimler ve ölü dokular temizlenmelidir. Steril ılık su veya serum fizyolojik ile iyice temizlendikten sonra yara antiseptik solüsyonlarla ( betadine, 1/3 sulandırılmış oksijenli su, rivanol) temizlenmelidir.

Daha sonra yara antiseptik solüsyona batırılmış gazlı bezle ya da pamukla sarılarak komprese alınır. Kompres 2 - 3 saatte bir antiseptik solüsyonla ıslatılmalıdır. Geniş ve maddi kayıplı yaralara bu işlemler uygulandıktan sonra hayvan kısa sürede veteriner hekime ulaştırılmalıdır. Yaranın iyileşmesini hızlandırmak için A ve E vitamini uygulamaları yararlı olacaktır. Bakteriyel etkenlere karşı geniş spektrumlu antibiyotik uygulaması yapılır.

ÖLÇÜM VE TARTIM

Hayvana ait ölçülerin alınması tür hakkında bilgi edinilmesi açısından önemlidir Tedaviye başlamadan önce ilk yapılacak iş o hayvanın tartılmasıdır. Böylece tedavi ve bakım süresince ağırlık artış ya da azalışına göre tedavinin seyrinin olumlu gidip gitmediği anlaşılır.

TUTMA VE ZAPT

Stres minimumda tutulmalı. Yabani bir hayvanı tutarken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta mümkün olduğunca strese girmesini önlemektir. Aksi halde hafif bir yarası olan hayvan bile aniden hayatını kaybedebilir. Ses ve ışık gibi irkiltici etkilerden uzak tutmaya çalışılmalıdır. Hem hayvan hem de tutan kişi için güvenlik ön planda tutulmalıdır. Yırtıcı kuşların gagalarından çok pençeleri tehlike oluşturmaktadır. Bunun yanında balıkçılların gagaları ve memelilerin diş ve boynuzları tutan kişi için risk oluşturabilir.

Hayvanı tutarken kemik ya da yumuşak dokularında zorlama nedenli travmalara sebep olmamak için son derece dikkatli olunmalıdır. Öncelikle kuşlarda sternum kemiğine baskı yapılmamalı ve tüy kayıplarına neden olunmamalıdır. Hayvanların tutma ve kontrolü sırasında havlu ve benzeri materyaller çok işe yarar. Başta kuşlar olmak üzere birçok hayvanı havlu yardımı ile yakalamak hem hayvanın hareketini kısıtlar hem de stresi azaltır. Muayene yapılacak yerde hayvanın bulunduğu kutusundan çıkarılması sırasında kaçması halinde kendine zarar verebileceği tüm eşyalara ,kapı ve pencerelere dikkat edilmelidir. Ortamın mümkün olduğunca loş olması sağlanmalıdır

BAKTERİYEL VE VİRAL HASTALIKLAR

Kuşlarda (newcastle hastalığı, kuş tuberculosisi, salmonellosis, aspergillosis, trichomaniosis, . . . )

Memelilerde (tuberculos, kuduz, enteritis, actinomikoz, leptaspirosis, toxocaris, . . . )

Gibi bazıları zoonoz birçok hastalık görülebilir.

Zoonoz hastalıklar açısından veteriner hekimlerin ve bakıcıların dikkatli olması gerekir.

Hasta bir hayvana öncelikle uzun süre beslenmediği ve buna bağlı olarak su kaybettiği düşünülerek enerji ve sıvı takviyesi yapılmalıdır. Özellikle kuşlar hızlı bir metabolizmaya sahip olduklarından vücut sıcaklıkları da hızla düşer. Bu durum ölümcül sonuçlara sebep olabilir. Hayvanın durumuna göre yüksek enerji ihtiva edecek sıvı karışımlar içirilir ve damar içi yolla dekstroz verilir. Hayvanın yaşamsal fonksiyonları düzene sokulduktan sonra hastalığın tanısı konulana kadar geniş spekturumlu antibiyotik uygulaması yapılır. Hastalığın tanısı konulunca etkene spesifik antibiyotik belirlenir ve tedaviye devam edilir. Hasta hayvanlar ısı yalıtımlı uygun sabit sıcaklıklı (kuşlarda 30ºC ) bir ortamda tutulmalıdır. Hasta hayvanın hastalık etkenini barınaktaki diğer hayvanlara bulaştırma olasılığına karşı temizlik ve dezenfeksiyon kurallarına uyulmalıdır.

KIRIKLAR

Çeşitli etkiler sonucu kemik bütünlüğünün bozulmasıdır. Kemiklerin bir bölümünde kırılma olabildiği gibi tamamıyla da kırılma olabilir. Tam olan kırıklarda ağrı, bölgenin şeklinde bozukluk, anormal oynaklık, çıtırtı sesi duyulur. Kırıklarda erken müdahale çok önemlidir. Bu yüzden hayvan kısa sürede veteriner hekime ulaştırılmalıdır. Aksi halde kapalı kırıklarda kemik uçları istenmeyen bir şekilde karşı karşıya gelerek kaynayabilmekte, bölgede kallus adı verilen yalancı kemik doku oluşumu sonucu tedavi güçleşmektedir. Ayrıca açık kırıklarda kemik uçları dışarı çıktığı için enfeksiyon riski yüksektir. Kemik iliği yangısı şekillenebilir. Bu da hayvanın ekstremitesinin kaybına kadar varabilecek sonuçlara neden olabilir.

KAFA TRAVMALARI

Baş bölgesine alınan travmatik darbeler sonucu beyin sarsıntısı oluşabilir. Bu sarsıntı hafif ya da şiddetli olabilir. Hafif olgularda hayvan birkaç saat içinde kendine gelir. Ancak şiddetli olgularda koma ve şok halini takiben ölüm meydana gelebilir. Hayvan sakin bir yerde dinlendirilmeli, solunum güçlüğünü önlemek amacıyla solunum yolu devamlı olarak açık tutulmalıdır. Şok durumunda %5 dekstroz damar içi yolla uygulanmalı, kortikosteroid enjeksiyonu yapılmalıdır

ZEHİRLENMELER

İnsanların tarımda kullandıkları pestisit ve diğer organik kökenli zehirlerin yanı sıra kimyasal ürün atıkları nedeniyle bir çok yabani hayan zehirlenebilmektedir. Zehirlenmiş bir hayvanın öncelikle midesi yıkanmalı ve serum uygulaması yapılmalıdır. Yeniden kendine gelene kadar sabit sıcaklıktaki bir ortamda tutulmalıdır.

Zehirin etkisini nötralize etmek için antagonist ilaçlar kullanılır. Ayrıca solunum durması, kalp ve dolaşım bozukluklarına karşı analeptikler (kafein, koramin, kardiazol, v.b.) şok ve dehidrasyona karşı kalsium glukonat ve adrenalin verilir. Kortikosteroid uygulamaları da yararlı olacaktır.

YAVRULAR VE YORGUN HAYVANLAR

Öncelikle kuş yavruları yuvayı erken terk etme ya da yanlışlıkla yuvadan düştüklerinde etraftaki bir çok tehlikeye açık hale gelirler. Düşmenin etkisiyle aldıkları darbeler sonucu yaralanabilirler. Yuvadan düşmüş bir kuş için ilk yapılması gereken düştüğü yuvayı bulup yerine koymaktır. Ancak yuvadan çok uzaklaşmışsa ve yuvayı bulma ihtimali yoksa bundan sonrası için özel bir bakıma ihtiyac duyacaktır. Yavru hayvanlara annelerin sağladığı gibi sıcak bir ortam sağlamak gerekir. Sabit sıcaklıkta ılık bir ortam uygundur. Isı kaynağı olarak ampul kullanılabilir. Ortamda meydana gelebilecek ısı kaybı yavrunun ölümüne neden olabilir. Bu yüzden ısı kaynağı sık sık kontrol edilmelidir. Yavrularda beslenme çok önemlidir. Doğal yaşamda annelerinin yaptığı gibi kısa aralıklarla periodik olarak yavrular beslenmelidir. Özellikle göç dönemine yorgun kuşlara çok rastlanır. Bunlar kısa süreli bir bakımdan sonra tekrar doğaya bırakılabilir. Sıvı ve yiyecek takviyesi ile kısa sürede kendilerini toplayabilirler.

Sert iklim koşulları da hayvanların yorgun ve halsiz kalmasında önemli bir nedendir. Genelde yabani hayvanlar iklim koşullarına son derece dayanıklıdırlar. Ancak besin bulmalarını güçleştirecek kadar sert koşullarda beslenememeleri sonucu hava şartlarına karşı dirençleri azalır. Bu haldeki hayvanların uygun sıcaklıktaki bir ortamda belli bir süre dinlendirilmesi, sıvı ve yiyecek takviyesi gerekir. Çok soğuk hava koşullarında hayvanların ilke olarak ekstremitelerinin uç kısımlarında sıcaklık düşüşü ve donma belirtileri görülür. Bu halde bulunmuş bir hayvanın ekstremitelerine sıcak uygulaması yapmak son derece yanlıştır. Bu kısımlar belli bir süre buz veya kar ile ovuşturulmalıdır.

PETROL KİRLENMESİ

Ülkemiz uzun bir kıyı şeridine sahip olduğu için bir çok türde kıyı kuşuna da ev sahipliği yapar. Ancak denizlerimizden petrol ve benzeri maddeleri taşıyan gemilerin sıkça geçmesi ve yeterli kıyı güvenliği önlemlerinin alınmaması bu türler için önemli bir risk oluşturmaktadır. Herhangi bir kaza durumunda kıyılarımızda petrol sızıntısı yaşanması biranda binlerce hayvanı etkileyebilir. Bu için hayvanlara müdahale son derece hızlı olmalıdır. Tüylerine petrol bulaşmış kuşlar hızla ısı kaybettikleri düşünülerek ısı kaybını önleyici yalıtkan bit materyal ile sarılarak temizliğinin yapılacağı merkeze ulaştırılmalıdır. Petrolün tüylerden temizlenmesi için sıvı deterjan ve ılık su kullanılabilir. Bunların yeterli olmadığı inatçı durumlarda alkol ve eter kullanılabilir.

ÖTENAZİ VE OTOPSİ

Yapılan tüm müdahalelere rağmen yaşam kalitesi fazlasıyla düşmüş, neslinin devamı için katkı sağlayamayacak durumda olan ve yaşaması halinde acı çekmesi muhtemel hayvanlara ötenazi yapmak en uygun yol olacaktır. Bu amaçla bir çok yöntem uygulanmasına rağmen en uygunu damar içi ya da kalp içi yolla pentabarbitol uygulanmasıdır.

Otopsi özellikle kitleler halinde ölümlerin görüldüğü durumlarda ölüm nedeninin ortaya konulması ve diğer hayvanlar için koruyucu önlemlerin alınması açısından çok önemlidir.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://yabanihayat.tr.gg
 
Hastalıklar ve Tedavileri
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Av ve Yaban Hayatı Paylaşım Platformu :: Ülkemizdeki Yaban Hayatı Potansiyeli :: Ülkemizdeki Önemli Türler ve Sorunları-
Buraya geçin: